روشهای اجرایی موکد در استاندارد ایزو ۹۰۰۱
روشهای اجرایی موکد در استاندارد ایزو ۹۰۰۱
روشهای اجرایی نحوه عملکرد یک فرآیند در سازمان و تا حدودی ارتباط آن را با سایر فرآیندها مشخص مینماید. تعداد روشهای اجرایی با توجه به ویژگیهای سازمان نظیر سایز سازمان، تعداد نیروی کاری، سطح سواد و معلومات نیروی کاری و … متفاوت است ولیکن اکثر سازمانها در حدود ۱۰ فرآیند اصلی دارند.
استاندارد ISO 9001 خود تاکید به مستند نمودن ۶ روش اجرایی به شرح زیر نموده است:
- روش اجرایی کنترل مستندات
- روش اجرایی کنترل سوابق کیفی
- روش اجرایی ممیزی داخلی
- روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق
- روش اجرایی اقدام اصلاحی
- روش اجرایی اقدام پیشگیرانه
موارد فوق بدین معناست که چنانچه سازمانی قصد دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ را داشته باشد، حداقل باید دارای ۶ روش اجرایی به صورت فوق باشد.
هر روش اجرایی عمدتا از ۱۰ قسمت به صورت زیر تشکیل شده است:
- هدف
- دامنه کاربرد
- مسئوليت نظارت و اجرا
- مراجع
- آموزش
- تعاريف
- شرح
- توزیع نسخ
- مدارک پیوست
- مدارک مربوطه
ذکر این نکته ضروری است که موارد فوق قابل کم یا زیاد شدن بوده ولیکن این موضوع نباید منجر به ایجاد ابهام در روشهای اجرایی شود، چراکه تا روشهای اجرایی باید تا حد امکان واضح و شفاف باشد.
هرم مستندات
هرم مستندات در ایزو
یکی از موارد مهمی که در پیادهسازی نظام مدیریت کیفیت حایز اهمیت میباشد، مستندسازی میباشد؛ البته باید بدین نکته توجه داشت که مستندسازی صرفا گامی در راستای افزایش کارآیی سیستم بوده و به دنبال افزایش کاغذبازیهای معمول نیست. مستندات سیستم مدیریت کیفیت را میتوان بصورت زیر دستهبندی نمود:
شایان ذکر است که در برخی مراجع، شاید موارد دیگری نیز به این هرم اضافه شود ولیکن مهمترین مستندات، مستنداتی است که در هرم فوق بدانها اشاره شده است.
خط مشی کیفیت را شاید بتوان اساسیترین گام در راستای پیادهسازی نظام مدیریت کیفیت دانست. خط مشی کیفیت توسط مدیریت ارشد سازمان تهیه شده و در واقع جهتگیری کلی یک سازمان را در رابطه با کیفیت نشان میدهد. خط مشی کیفیت بایستی بیانگر آرمان و ماموریت سازمان بوده و توسط کل سازمان درک گردد.
اهداف کیفی در راستای دستیابی به آرمانهای سازمان تعریف میشود بعبارتی دیگر اهداف کیفی باید در راستای سیاستهای خط مشی کیفیت باشد.
نظامنامه در واقع شناسنامه نظام مدیریت کیفیت بوده و فرآیندهای مختلف یک سازمان را بیان نموده و رابطه بین آنها را شفاف مینماید.
پس ازشناسایی فرآیندهای سازمان که در پستهای بعدی بدان پرداخته خواهد شد، نوبت به تدوین روشهای اجرایی میرسد. روشهای اجرایی نحوه عملکرد یک فرآیند را نشان میدهد.
فرمها و سوابق نیز که شواهد عینی لازم فراهم مینمایند آخرین مرتبه از مستندات را تشکیل میدهند.
شركت فرايند بهبود پارسيان با اتكاء به تجربه ۱۵ ساله خود در زمينه مشاوره و آموزش سیستمهای مديريتي و ساير خدمات مرتبط با استفاده از دانش و تجربه متخصصان و اساتيد دانشگاهي فعاليت مینماید. اين شركت با اجراي بيش از ۸۰۰ پروژه اجرايي در سازمانهای ايراني و برگزاري بیش از ۲۰۰۰ دورهای آموزشي مختلف، همكاري خود با گروهي از مشاوران بینالمللی و اساتید دانشگاهی از سال ۱۳۸۳ شروع نموده است.
برای دریافت مشاوره جهت پیاده سازی این استانارد با ما تماس حاصل فرمایید.