ایزو ۹۰۰۱ / ISO 9001 : 2015

استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد در زمینه مدیریت کیفیت از سال ۲۰۱۵ با معرفی ایزو ۹۰۰۱ از این سال با این عنوان شناخته می شود.

استفاده از استانداردهای ایزو در صنایع و سازمان ها از چند جهت اهمیت پیدا می نماید. در درجه اول این استانداردها می توانند نقش اساسی در برند سازی محصولات داشته باشند.

از این رو سازمان ها و صنایعی که به دنبال داشتن بالاتری سطح کیفیت مدیریت و مشتری مداری بوده و به نوعی در مسیر برند سازی هم هستند، می بایست تأمین خواسته های استانداردهایی مانند استاندارد ایزو ۹۰۰۱ را در اولویت کاری خود قرار دهند.

در این مقاله قصد داریم تا کمی جزئی تر و دقیق تر درباره خود استاندارد ایزو ۹۰۰۱ و مزیت های پیاده سازی آن صحبت کنیم. افزایش آگاهی کاربران در این باره نیز می تواند یکی از راهکارهای اساسی در انتخاب و استفاده از آنها باشد.

ایزو9001

 

سیستم مدیریت کیفیت در سازمان ها

سیستم مدیریت کیفیت یا به اختصار QMS مجموعه ای از قواعد و دستورالعمل ها  را شامل می شود که هر سازمان در روابط داخلی و خارجی مدیریتی خود برای ارتقاء سطح کیفیت کار و تولید خود به کار می بندد.

چنین دستورالعمل هایی در سطح کلان هر شرکتی وضع شده  و به جزئی ترین روابط و کارکردهای شرکت مربوط می شود. مدیران صنایع الزام به پیاده سازی این سیستم برای کنترل کیفیت سازمان خود دارند. از این رو آشنایی با آن و نحوه پیاده سازی و عملیاتی کردن آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

اما چه سیستم و قوانینی می تواند یک سیستم مدیریت کیفیت مناسب و ایده آل را برای سازمان ها رقم بزند؟ ایزو ۹۰۰۱ استاندارد سازمان بین المللی استاندارد است که برای چنین کاری تبیین شده و در اختیار کشورهای عضو قرار می گیرد.

 

ایزو ۹۰۰۱ چیست؟

استانداردهای ایزو از طرف سازمان استاندارد بین المللی در سوئیس تبیین می شود و برای تصویب آنها موافقت حداکثری کشورهای عضو لازم است.

از این رو وقتی یک استاندارد ایزو تبیین و تصویب شده به این معنی است که سازمان ها و شرکت های بزرگ دنیا آن را پذیرفته و در حال اجرای آن می باشند. از این رو انجام و پیاده سازی این استانداردها در هر سازمانی در ایران نیز می تواند سطح کیفیت قابل قبولی را برای آنها رقم بزند.

ایزو ۹۰۰۱ یک استاندارد کنترل و مدیریت کیفیت برای شرکت ها است تا به وسیله بندها و دستورالعمل های تدوین شده در آن بتوانند در یک چارچوب مشخص و معین کیفیت محصولات خود را در سطح فعلی حفظ کرده و به مرور آن را ارتقاء دهند.

دقت کنید که این استاندارد بر اساس نوع کارکرد و کیفیت کار هر شرکتی می تواند مراحل پیاده سازی مختلفی داشته باشد و برای همه صنایع کاربرد دارد.

 

برای استفاده از استاندارد ایزو ۹۰۰۱ حتماً نباید شما یک غول تجاری بزرگ و عالی باشید. این استاندارد مدیریتی در هر سطح و کیفیتی قابلیت اجرایی شدن دارد.

کنترل کیفیت و ثبات آن رسالتی است که این استاندارد برای شرکت های دارنده آن خواستار می باشد.

بندهای گنجانده شده در این استاندارد مدیریتی هر سازمانی را مانند یک سیستم یکپارچه تجزیه و تحلیل می نماید و نسخه های درمانی آن نیز به همین منوال و بر اساس یکپارچه بودن و سیستمی بودن عملکرد یک شرکت عمل می نمایند.

برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ استاندارد ایزو ۹۰۰۱ تدوین شده و در سال ۲۰۱۵ نسخه ویرایش شده آن در اختیار کاربران قرار گرفته است.

در حال حاضر با داشتن دستورالعمل های مربوط به مدیریت کیفیت، مدیریت ریسک، مدیریت استراتژیک سازمان و برخی موارد دیگر ایزو ۹۰۰۱ تبدیل به یکی از پرکاربردترین استانداردهای جهانی شده است.

ISO9001

مزایای پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱   ISO

پیاده سازی استاندارد ایزو ۹۰۰۱ در سازمان ها مزایای بسیار زیادی برای آنها خواهد داشت.

در وهله اول باید بدانید که هدف و رویکرد اصلی هر استانداردی در سازمان استاندارد جهانی برای بهبود کیفیت، بهره وری و کسب حداکثر رضایتمندی مشتریان است. از این رو ایزو ۹۰۰۱ نیز با تمهیدات ویژه ای که برای مدیریت در نظر می گیرد، همین هدف را به عنوان هدف اصلی خود دنبال می نماید.

با این حال پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱ می تواند مزایای زیر را نیز برای کاربران به دنبال داشته باشد:

  • ثبات کیفیت

دستورالعمل های ایزو ۹۰۰۱ قبل از هر چیزی به دنبال ارائه راهکارهایی برای کنترل کیفیت موجود و سپس ارتقاء آن می باشد. پیاده سازی این استاندارد در هر شرکتی در وهله اول باعث ایجاد ثبات کیفیت در تولیدات آن خواهد شد.

نداشتن ثبات در کیفیت معضل بزرگی است که کسب و کارهای کوچک تا بزرگ همگی با آن دست و پنجه نرم می نمایند. در اکثر موارد در سال های اولیه شاهد ایجاد کیفیتی عالی و مطلوب هستیم، اما بعد از گذشت مدتی اکثر واحدهای تولیدی با افت کیفیت در تولیدات خود روبرو می شوند.

ثبات کیفیت حتی راه حلی قدرتمند برای حفظ مشتریان سابق و جذب مشتریان جدید به سمت استفاده از خدمات شرکت ها است. همه این موارد را می توانید با پیاده سازی اصولی ایزو ۹۰۰۱ در شرکت خود به دست بیاورید.

  • شناخت نقاط ضعف و ریشه یابی آنها

یکی دیگر از مزایای خوبی که پیاده سازی این استاندراد برای سازمان ها به ارمغان می آورد، ریشه یابی نقاط ضعف موجود در سیستم مدیریت و عملکردی هر شرکتی است. این سیستم مدیریت با ارائه راه حل هایی به دنبال ریشه یابی اصولی این نقاط ضعف رفته و در صدد بهبود آنها از پایه می باشد.

  • بهبود بهره وری

فرایندهای کاری سازمان هایی که از دستورالعمل های ایزو ۹۰۰۱ استفاده می نمایند، به مرور بهتر و بهینه تر خواهد شد. این روند البته به مرور زمان و با رعایت همه قواعد اثر خود را روی راندمان کاری شرکت نشان خواهد داد.

 

  • مشتری مداری

ایزو ۹۰۰۱ مانند اکثریت استانداردهای بین المللی مدیریتی ایزو به دنبال کسب حداکثری رضایت مشتریان است.

  • ارزیابی فرآیند ها

دستورالعمل های ایزو ۹۰۰۱ این قدرت را در سیستم مدیریت شما به وجود می آورند تا بتوانید فرآیندها و نحوه کارکرد آنها را مورد ارزیابی قرار داده و کیفیت کار آنها را بسنجید. از این طریق نقاط ضعف و قوت آنها نیز مشخص خواهد شد.

دیدگاه خود را بنویسید

رایانامه شما منتشر نخواهد شد. لطفا فیلد های ضروری را پر کنید.